Haber

Çin, Filipinler’in takviye botuna izin vermedi

Çin’in Filipin takviye botunun Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı resife yanaşmasına izin vermemesi gerginliğe yol açtı.

Çin ve Filipinler sahil güvenlik ekipleri, İkinci Thomas Sığlığı olarak bilinen tartışmalı bölgeler arasındaki resifin yakınında karşı karşıya geldi.

Çin sahil güvenlik botları, Filipinler’in resif askerlerine yiyecek, su ve yakıt taşıyan iki bottan birinin yanaşmasına izin vermedi ve basınçlı su kullandı.

Filipin Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, Çin gemisinin hareketlerinin “gemidekilerin güvenliğini hiçe saydığı” bildirildi.

Çin’in bu hamlesiyle uluslararası hukuku ihlal ettiği öne sürülen açıklamada, olayda yaralanan olup olmadığına dair ayrıntıya yer verilmedi.

Açıklamada, Çin’in eylemlerinin “abartılı ve rahatsız edici” olduğu belirtilerek, Çin’i bölgede “sorumlu” adımlar atmaya davet edildi.

Filipinler’e ABD takviyesi

ABD Dışişleri Bakanlığı Filipinler’e destek açıklaması yaptı.

Çin’in bu hamlelerinin bölge barışı ve istikrarına “doğrudan tehdit” olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çin gemilerinin tazyikli su fırlatması ve güvenli olmayan engelleme manevraları yapması, Filipinler’in açık denizlerdeki meşru seyrüsefer serbestliğine müdahale etmiş ve Filipinler’i tehlikeye atmıştır. Filipin gemilerinin ve mürettebatının güvenliği.” kelimeler yer aldı.

Avustralya ve Japonya da Filipinler’e desteklerini ifade ettiler.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana egemenlik tartışmalarının konusu olmuştur.

Çin, ilk kez 1947’de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inden fazlasında egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei, Malezya gibi kıyı komşuları da bölgede hak iddia ediyor.

ABD ve bölge ülkeleri, Çin’in bölgedeki tartışmalı adalara askeri üsler kurmasına ve sivil gemi filoları bulundurmasına uzun süre karşı çıkıyor.

ABD’nin Çin’in artan varlığına karşı bölgede “Freedom of Navigation Operations (FONP)” adını verdiği askeri devriye ve seyrüsefer faaliyetlerini son dönemde artırdığı görülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu